in Artikel

Artikel: Jazz och solidaritet

Foto: Sarah Thorén

Jazzmusiker har ofta, som bekant, väldigt många bollar i luften samtidigt.
Som jazzälskande lekman applåderar jag därför Jazz och Solidaritet (facebook.com/jazzochsolidaritet) – en digital samlingsplats för göteborgaren Christopher Ali Thoréns många olika projekt. Sedan Thorén drog igång den tidigt i våras har det plötsligt blivit väldigt mycket enklare att hålla koll på alla hans briljanta förehavanden.
– Jag gjorde en sak där och så gjorde jag något annat där och jag kände att jag ville knyta ihop alla sådana lösa trådar någonstans, berättar Thorén på telefon.
– Jag hade kunnat kalla sidan för Christopher Thorén Musik eller något, men det kändes inte lika roligt. Jazz och Solidaritet är också en bra beskrivning av det jag håller på med.
Härnäst på Jazz och Solidaritet väntar en ännu inte namngiven fullängdare med Christopher Thorén Kvartett – Christopher Ali Thorén (saxofon), Filip Bagewitz (oud), Alfred Lorinius (bas) och Anton Davidsson (trummor).
– Vi fyra har spelat mycket tillsammans, men vi har aldrig gjort en skiva tillsammans, säger Thorén.
– Skivan kommer både innehålla material som vi spelat länge och en del nya grejer. Vår musik är en slags mix av svängig jazz och frijazz och vi influeras mycket av arabisk och nordafrikansk musik.
– Mappe Persson på Elementstudion har producerat plattan. Han har haft del i att forma vårt sound. Det blir en rätt proddad skiva. Vi har till exempel kört instrumenten genom gitarrförstärkare och lagt på effekter.
Låter spännande, eller hur? Börja följ Jazz och Solidaritet i dag!

Original till en artikel publicerad i OrkesterJournalen #5/2017.

Kommentera

Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.